Scoala gimnaziala „Gheorghe Nechita” Motoșeni

Date despre inceputurile învăţământului în şcoala în care funcţionăm astăzi am aflat din“Cartea şcolii”, document ce se află în Arhiva şcolii şi de la primul director al acestei şcoli profesorul Miron Vasile.
În satul Motoşeni în anii 1959-1960 exista o şcoală cu o singură sală de clasă. Şcoala elementară de 7 clase a funcţionat pâna în anul 1962 în localuri închiriate de la persoane private.
Pe “loturile”-proprietăţi ale unor săteni s-a început, în anul 1961, construcţia unui local de şcoală generală. Construcţia s-a terminat în anul următor, dar la 14 septembrie 1962 când se deschidea noul an şcolar încă se mai lucra la interioare. În câteva săptămâni cu ajutorul populaţiei şi a Primăriei s-au bătut duşumelele.Tot în decursul anului şcolar 1962, Inspectoratul şcolar Adjud, unde era arondată Şcoala Motoşeni, a dotat şcoala cu mobilier nou din lemn.
Trebuie menţionat că toată construcţia şcolii a fost realizată din contribuţia bănească a oamenilor din sat, aşa zisă “autoimpunere”, dar şi cu sprijinul meseriaşilor locali.
La terminarea  construcţiei, şcoala dispunea de: 4 săli de clasă, o sală cu destinaţia de laborator, cancelarie, secretariat,depozit de materiale.
Şcoala elementară de 7 clase figurează în documente până în anul şcolar 1964-1965 când apar primii absolvenţi de 8 clase gimnaziale. Şcoala îşi schimbă denumirea în Şcoală cu clasele I-VIII.
Populaţia şcolară venea din satele: Motoşeni, Ţepoaia, Cornăţel( Mohorîţi), Fundătura Ţepoii, Praja. Astfel se explică faptul că în anul şcolar 1960– 1961 sunt menţionate două clase paralele de clasa a V-a.
Şcoala a fost conectată la reţeaua de current electric în anul 1970, iar în anii 1971-1972 construcţia şcolii s-a extins cu încă două săli de clasă cu destinaţia de atelier. Sălile de clasă s-au construit tot la fel cu sprijinul comunităţii locale,Primărie şi voluntari( elevi plecaţi la licee,studenţi etc.) În şcoală funcţionează începând cu anul 1971 clasele primare, gimnaziul şi clasa a-IX .   În anul 1984 -1985 se înfiinţează o bibliotecă şcolară cu un număr de 6 155 de volume.
În primii ani ,de funcţionare a cursurilor în localul propriu al şcolii, nu erau cadre didactice calificate pe discipline de învăţământ. Învăţătorii calificaţi ca Mihailescu  Gheorghe, Miron Vasile, Nechita Gheorghe, Nechita Elena ,Miron Eugenia predau şi la gimnaziu.
Astăzi numele şcolii este –Şcoala “Gh. Nechita” Motoşeni- în semn de cinstire a memoriei fostului elev al şcolii  Gheorghe Nechita (Dorel) mort în Revoluţia din decembrie 1989.